لوگو کسب و کار

آب بندی چاله آسانسور و دیوار پارکینگ

  • آب بندی چاله آسانسور و دیوار پارکینگ

#چگونه#چاله آسانسور و دیوارهای#پارکینگ طبقات منفی را عایق کنیم؟

زمانی که#چاله آسانسور بسیار پایین‌تر از سطح تراز صفر واقع شده است و یا در مناطقی که سطح آب زیرزمینی بالاست؛ یکی از معضلات ساختمان، راه‌یابی آب‌های سطحی و زیرزمینی به داخل #چاله آسانسور است. مشابه این امر در مورد#پارکینگ های طبقات منفی نیز وجود دارد. این موضوع سبب پرشدن چاله آسانسور از آب شده و تجهیزات بکاررفته داخل#چاله آسانسور نظیرجک ها، قرقره ها، پمپ و دیگر ادوات را مستهلک می کند. حال پرسش اساسی این است که روش صحیح#عایق بندی چاله آسانسور و #رفع نشتی دیوار پارکینگ چگونه است؟

یادمان باشد که در این موارد با آب فشارمنفی سروکار داریم.

یکی از بدترین اشتباهات رایج در#آب بندی_چاله_آسانسور و#دیوارهای_پارکینگ_طبقات _منفی استفاده از عایق های رطوبتی فشار مثبت نظیر#ایزوگام، #قیرگونی و یا حتی #استاپ‌لیک تولیدی خود تیتان است در حالی که در این موارد، مشکل ما با#آب_فشار_منفی است که کلاً رفتار متفاوتی با آب فشار مثبت دارد (در مورد آب فشار مثبت و منفی بیشتر بدانیم).  بنابراین اولین نکته در آب بندی چاله آسانسور و یا دیوارهای پارکینگ انتخاب#عایق رطوبتی مخصوص مهار آب فشار منفی است.

یادمان باشد که در این موارد با سطح قائم سروکار داریم.

به این نکته بسیار توجه کنید که بیشتر سطوحی که در#چاله آسانسور نیاز به آب بندی دارند و کلیه #دیوارهای پارکینگ، عمودی هستند. بنابراین به هیچ عنوان از عایق هایی که برای سطح افقی طراحی شده و توسعه یافته اند برای#آب بندی و#عایق بندی#چاله آسانسور یا#دیوار پارکینگ خود استفاده نکنید. اگر به #چاله آسانسورها یا پارکینگ های طبقه منفی سری زده باشید؛ احتمالا دیده اید که در بسیاری از موارد این سطوح با#ایزوگام یا#قیرگونی اندود شده اند و سپس برای نگهداری لایه عایق و جلوگیری از جداشدن آن از سطح، اقدام به کشیدن دیوار نگهدارنده روی آن کرده و یا ایزوگام را به دیوار پیچ و رول پلاک کرده اند. این چنین اقداماتی و هزینه ناشی از آن هرچند تاوان عدم توجه به شیب سطحی است که عایق برای آن تعریف شده است ولی به شدت از کیفیت#آب بندی و#دوام عایق بندی می کاهد. پس عایقی را انتخاب کنید که برای استفاده روی سطوح قائم طراحی شده است.

حالا با توجه به این نکات بیایید ببینیم

#چگونه می توانیم چاله آسانسور یا دیوارهای پارکینگ خود را عایق کنیم؟

اول خود را از شر آهن آلات خلاص کنید.

بیشتر سطوح یک #چاله آسانسور معمولی از بتون یا سیمان تشکیل شده است که عایق بندی آنها به کمک مواد جدید، ساده است اما همیشه یک جای کار با چالش روبرو است. مثلا فرض کنید در#چاله آسانسور برای مهار ناودانی های ریل، یک نبشی آهنی از یکی از دیوارها بیرون آمده و در دیوار دیگر مهار شده است یا دو قوطی آهنی یا تیرآهن از کف چاله بیرون آمده و مجموعه #جک و پمپ آسانسور روی آن نصب شده است. این محل های تلاقی آهن و بتون بیشترین دردسر را در آب بندی برای شما ایجاد خواهند کرد. پس اول از شر آنها خلاص شوید! قطعا برای خلاص شدن از آنها نمی توانید آنها را ببُرید چرا که اگر لازم نبودند؛ قطعا اقدام به نصب آنها نمی کردید. البته در مواردی که یک سر فلز باز است و چیزی به آن مهار نشده است- مانند میل گردی که سر آن از بتون بیرون زده است- بهترین اقدام برای خلاص شدن از آن، کف بُر کردنش است. در این موارد سعی کنید به وسیله فرز تا حد ممکن فلز را از نزدیک محل خروج از بتون ببُرید ویا حتی با قلم و چکش کمی اطراف آن را خالی کنید تا بتوانید با فرز راحت تر کار کرده و میله را از ته ببرید. اگر پس از بُرش میله باقی مانده از سطح نهایی بتون پایین تر باشد یعنی در عمق حفره ای که با قلم و چکش ایجاد کردید قرار گیرد که فبها المراد! روی حفره را با ملات سیمان می پوشانید و به طور کامل از شر آن خلاص می شوید. اما در مواردی که امکان برش نیست و فلز به دلیل خاصی در آنجا نصب شده است؛ تکلیف چیست؟

در این حالت به یک ماده حدواسط نیاز است. ماده حد واسط، اسمش روی خودش است حد واسط است. ماده حد واسط یا باید به خصوصیات بتون و سیمان نزدیک باشد و یا باید به خصوصیات عایق نزدیک باشد. این واسطه سبب می شود که سطح به لحاظ ساختاری یکپارچه شده و آماده عایق بندی یکدست گردد. درست مثل زمانی که می خواهیم دو لوله پلیکا6 و 8 را به هم ارتباط دهیم چگونه از یک تبدیل استفاده می کنیم اینجا هم دقیقا همین قاعده است. برای این مرحله یکی از این دو کار را می توانیم انجام دهیم.

اول استفاده از#ایزوکت (#ایزوکت_چیست؟)

دوم استفاده از#ترمیناتور(#ترمیناتور_چیست؟)

در روش استفاده از#ایزوکت که به لحاظ ساختاری بسیار به سیمان شبیه است البته با تفاوت های رفتاری بسیار مهم، سطح اتصال بتون و آهن، را با#ایزوکت می پوشانیم. پوشاندن حدود نیم متر از هر طرف روی دیوار و بیست سانت روی آهن کفایت می کند. پس از خشک شدن، سطح آماده عایق بندی یکپارچه است.

در روش استفاده از#ترمیناتور که به لحاظ ساختاری به عایق نزدیک است، همان مراحل بالا را اینبار با ترمیناتور انجام می دهیم و پس از خشک شدن سطح را به صورت یکپارچه عایق می کنیم.

#عایق کردن نهایی چاله آسانسور و دیوار پارکینگ

در مرحله نهایی باید کل سطح دیوارها و در مورد#چاله آسانسور کل سطح دیوارها و کف به صورت یکپارچه و با عایقی با ویژگی های زیر پوشانده شود.

  • عایق مخصوص مهار فشار منفی باشد.
  • عایق قابلیت کار روی سطح قائم را دارا باشد.
  • عایق از استحکام کافی برخوردار باشد.
  • عایق نباید با لرزه های ناشی از حرکت آسانسور و رفت و آمد خودروها دچار شکست گردد.
  • عایق قابلیت اجرا و کارایی در ضخامت کم را داشته باشد تا فضای کمتری را اشغال کند.
  • عایق بکار رفته لزوما باید مقرون به صرفه باشد.

عایق پیشنهادی برای لایه نهایی#استاپ وت (#استاپ وت_چیست؟)  است. #استاپ وت که یک عایق فشار منفی سیمان پایه است تمامی این ویژگی‌ ها را داراست. اما نکته مهم این است که محل تقاطع سطوح عمودی و افقی (کُنج های کار) حتما توسط#مش فایبرگلاس مسلح شود.  اصلا لازم نیست کل سطح مش گذاری شود. یک لایه مش فایبرگلاس به ضخامت 10 سانتیمتر تهیه کنید استاپ وت را پس از آماده سازی –شیوه آماده سازی در مقاله مربوط به استاپ وت توضیح داده شده است- توسط قلمو روی کنج ها بمالید. پنج سانتیمتر از هر طرف لبه کفایت می کند. یعنی کافیست که پنج سانتیمتر از لبه هر یک از دیواره ها که کنج را شکل داده اند به #استاپ وت آغشته گردد. بعد از اینکه کمی استاپ وت خود را گرفت میانه عرض 10سانتی متری مش را در وسط کنج قرار داده و لبه ها را به هر یک از دیواره ها بچسبانید. به این ترتیب پنج سانتیمتر از مش روی یک دیواره و پنج سانتیمتر باقیمانده روی دیواره دیگر قرار گرفته و مش به شکل یک نبشی در خواهد آمد. این کار به این علت است که بیشترین تنش برشی در گوشه ها وجود دارد و با این مش گذاری خیالمان از هرگونه تَرک خوردگی احتمالی کاملا راحت می شود. پس از خشک شدن، کل سطح دیواره ها و کف را با#استاپ وت بپوشانید. برای این کار تنها به یک قلمو یا غلتک ساده نقاشی نیاز دارید. پس از یک یا دو ساعت که استاپ وت خود را گرفت؛ لایه دوم را اعمال کنید. در نظر داشته باشید ضخامت مجموع دو لایه، نهایتا یک میلیمتر خواهد شد.

#چاله آسانسور یا دیوار پارکینگ شما اکنون عایق شده است.

#اگر آب در جریان داشتیم تکلیف چیست؟

 آنچه تا کنون انجام دادیم در صورتی بود که شما جریان آب را روی دیواره ها یا کف نداشته باشیم اما اگر روی دیواره یا کف جریان آب کاملاً مشهود بود چه باید کرد؟ در این حالت دیوار یا کف شبیه چشمه می شود و آب از درون آن می جوشد. اگر با این مشکل مواجه بودید باید قبل از اعمال#استاپ وت ابتدا چشمه کور شود. برای این منظور می توانید از#فست استاپ (فست استاپ چیست؟) کمک بگیرید. کافیست کمی فست استاپ (به اندازه یک ماله) آماده کنید و آن را برای مدت 20 ثانیه (بله فقط 20 ثانیه) با همان ماله در محل چشمه نگه دارید. ویژگی #فست استاپ این است که بلافاصله خود را گرفته و چشمه را کاملا مسدود و آب را از جریان می اندازد. حالا باید بلافاصله دست اول استاپ وت را اعمال کنید پس از اینکه#استاپ وت تقریبا خشک شد؛ دست دوم را اجرا کنید و تمام!

هیچ‌گاه برای#عایق بندی چاله آسانسور و دیوارهای پارکینگ از#مواد_ کریستال _شونده استفاده نکنید!

#مواد کریستال شونده که در بازار هم بسیار رایج هستند؛ همانطور که دربالا هم گفته شد؛ هم عایق آب فشار منفی هستند و هم برای استفاده روی سطوح افقی و عمودی هر دو مناسبند. پس چرا نباید از آنها برای#آب بندی چاله آسانسور و دیوارهای پارکینگ استفاده کرد؟

این مواد از نوع نفوذگر هستند یعنی پس از پاشش آنها روی سطح تا عمق بتون (غالبا از 1میلی متر تا 1سانتیمتر) نفوذ می کنند. سپس با جذب آب شروع به متبلور شدن می کنند و به چیزی شبیه نبات، شکرک یا عسلک تبدیل می شوند. به این ترتیب لوله های نازک (مویینه) داخل بتون که آب از طریق آنها به بیرون راه پیدا می کند را مسدود می کنند و عملا سطح عایق می شود. تا اینجا همه چیز خوب که نه، عالی است اما مشکل بزرگ از آنجا شروع می شود که این مواد با هر بار جذب آب شروع به تولید کریستال جدید می کنند و سطح کار را بسیار زشت و زبر می کنند. دیوار پارکینگ سنگ شده ای را در نظر بگیرید که از فاصله بین بندها بلورهای زبر رشد کرده و خود را به سطح سنگ می رسانند. حالا با سنگی مواجه هستید که کدر، زبر و پر از چیزی شبیه شکرک است. وقتی اقدام به شستن می کنید اوضاع بدتر می شود چون آب بیشتری به #مواد کریستال شونده رسانده اید و این یعنی بیشتر شدن میزان بلورها. خوب! در مورد سطوح سنگی و دکوراتیو که موضوع روشن است اما در جایی مثل#چاله آسانسور چرا نباید از#مواد کریستال شونده استفاده کرد؟ در آنجا نه سنگ دکوراتیو وجود دارد و نه اساسا جز تعمیرکار و سرویس کار اسانسور، شخص دیگری آنجا را نخواهد دید. موضوع یک اشکال ساختاری است. مواد کریستال شونده با نفوذ به داخل بتون میلگردهای آرماتور را از بین می برند و عملاً بتون را به یک بتون غیر مسلح و ضعیف تبدیل می کنند. به همین علت استفاده از این مواد در اروپا در مورد بتون های مسلح ممنوع است و فقط در مورد بتون های فاقد آهن می توان از آن بهره برد. حال در نظر بگیرید که آسانسور در یک روز چند بار بین طبقات جابجا می شود. هر بار جابجایی یعنی لرزه و تکان. لرزه و تکان از یک سو و بتون غیر مسلح که در برابر تنش کششی بسیار بی دفاع است از سوی دیگر سبب ایجاد ترک های عمیق در سازه شده و سازه را به صورت کامل از بین می برد.

هیچ‌گاه برای عایق بندی چاله آسانسور و دیوارهای پارکینگ از چسب استفاده نکنید!

قریب به اتفاق همه چسب ها خشکند یعنی انعطاف ندارند. اجازه بدهید با یک مثال ساده مطلب را جلو ببریم. چسب 1،2،3 را در نظر بگیرید. چسب 1،2،3یک چسب خشک است یعنی گرچه سریع و محکم می چسبد و در بسیاری از جاها کاربرد زیادی دارد اما نمی توان از آن برای جایی که در معرض تکان است استفاده کرد. چرا که با کوچکترین ضربه یا تکان از هم می شکند. اما چسب کفاشی این گونه نیست و همواره حتی پس از خشک شدن خاصیت الاستیک یا کشسانی دارد. برای همین به چسب کفاشی معروف شده است. چون کفاش ها برای چسباندن اجزا کفش مثل چسباندن زیره به رویه یا چسباندن پاشنه از آن استفاده می کنند. کفش برای حرکت و تکان طراحی شده است. حالا اگر شما پاشنه افتاده کفش خود را با چسب 1،2،3بچسبانید -گرچه گاهی برای رسیدن از مهمانی به خانه بسیار هم چاره ساز است اما- در استفاده واقعی به سرعت خواهد شکست و مجددا جدا خواهد شد. عایق کردن چاله آسانسور و  دیوار پارکینگ با چسب هم همین حکم را دارد. شما چاله آسانسور یا دیوار پارکینگ خود را با یک چسب خشک عایق می کنید با هر لرزه و تکان این چسب ترک می خورد و بخشی از خاصیت خود را از دست می دهد. برای همین است که پس از عایق بندی با چسب به شما یاداوری می شود که هر سال عایق بندی را تکرار کنید.

اما موضوع مهمتر این است که چسب ها اصولا برای کنترل فشار مثبت طراحی شده اند و در مقابل آب فشار منفی از دیواره جدا می شوند. اما در مواردی که نشت آب کم است به دلیل حجم کم آب می توانند به صورت موقتی (حداکثر همان یک سال توصیه شده) جلوی نشت آب را بگیرند که برای مجاب کردن کارفرمای ناآگاه کفایت می کند.